Подаци о установи

Предшколска установа „Наша радост“ из Раче је једина предшколска установа на територији општине Рача. Предшколство у Рачи датира још од 1921. године када је пописом забележен први упис три предшколца, од којих је један био Антоније Исаковић. Због уништења архиве 1941. године о раду вртића се мало зна, а највероватније је прекидао са радом за време рата. Дечији вртић „Наша радост“ своју делатност обављао је у објекту који је изграђен 1977. године , а новоизграђена зграда, по предшколсим принципима, изграђена је 1989. године.

Предшколска установа је реконструисана 2010. године, простирала се на површини од 864м ² . У том периоду обухват деце је био око 140 детета, у шест васпитних група, ако и у издвојеним одељењима при ОШ „Карађорђе“. Тада је установа бројала 18 запослених.

Почетком 2019. године по први пут у Општини Рача појавио се недостатак простора за сву децу, чији су се родитељи јавили на конкурс за упис у предшколску установу. Општина Рача је током 2019. године израдила пројектну документацију за реконструкцију постојећег и доградњу још једног објекта. Реконструкција и доградња финансиране су из средстава Канцеларије за јавна улагања Владе Републике Србије у износу од 92.142.932,61 динара. Реконструисано је 864, 21 м² и дограђено је 735 м². У оквиру дограђеног објекта се налазе и фискултурна сала и велика трпезарија. Радови на реконструкцији и доградњи објекта су завршени почетком октобра 2021. године, тренутна бруто површина вртића износи 1600 м². У оквиру ове предшколске установе ће сада боравити до 320 детета узраста до 7 година, распоређених у 14 васпитних група, а тренутно је уписано 307 малишана, а број запослених је се повећао на 30 запослених.

Како би сада овај објекат могао да ради у пуном капацитету потребно је било опремити га намештајем, теписима, завесама, клима уређајима, новом опремом за вешерај и набавити опрему за нов кухињски блок. Обезбеђен је и видео надзор, у циљу сигурности објекта и деце која бораве у овој установи. Набавка опреме, клима уређаја, опреме за вешерај и кухињски блок, као и видео надзора је извршена уз помоћ Министарства државне управе и локалне самоуправе које је Општини Рача за наведене ставке обезбедило 6.000.000,00 динара.

Такође, набављена су и нова дидактичка средства, као и опрема и намештај за радне собе и фискултурну салу, тракасте завесе и венецијанери. Ову опрему донирала је Фондација Новак Ђоковић, у партнерској сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, из средстава зајма Светске банке, а у оквиру пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање, у износу од 6.000.000,00 динара.

Реконструисан и дограђен објекат предшколске установе свечано је отворен 22.12.2021. године, где је посебну част поводом отварања својим доласком учинио
први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја господин Бранко Ружић.