Предшколска установа „Наша радост“ из Раче је једина предшколска установа на територији општине Рача. Предшколство у Рачи датира још од 1921. године када је пописом забележен први упис три предшколца, од којих је један био Антоније Исаковић. Због уништења архиве 1941. године о раду вртића се мало зна, а највероватније је прекидао са радом за време рата. Дечији вртић „Наша радост“ своју делатност обављао је у објекту који је изграђен 1977. године , а новоизграђена зграда, по предшколсим принципима, изграђена је 1989. године.

Предшколска установа је реконструисана 2010. године, простирала се на површини од 864м ² . У том периоду обухват деце је био око 140 детета, у шест васпитних група, ако и у издвојеним одељењима при ОШ „Карађорђе“. Тада је установа бројала 18 запослених.

Почетком 2019. године по први пут у Општини Рача појавио се недостатак простора за сву децу, чији су се родитељи јавили на конкурс за упис у предшколску установу. Општина Рача је током 2019. године израдила пројектну документацију за реконструкцију постојећег и доградњу још једног објекта. Реконструкција и доградња финансиране су из средстава Канцеларије за јавна улагања Владе Републике Србије у износу од 92.142.932,61 динара. Реконструисано је 864, 21 м² и дограђено је 735 м². У оквиру дограђеног објекта се налазе и фискултурна сала и велика трпезарија. Радови на реконструкцији и доградњи објекта су завршени почетком октобра 2021. године, тренутна бруто површина вртића износи 1600 м². У оквиру ове предшколске установе ће сада боравити до 320 детета узраста до 7 година, распоређених у 14 васпитних група, а тренутно је уписано 307 малишана, а број запослених је се повећао на 30 запослених.

Како би сада овај објекат могао да ради у пуном капацитету потребно је било опремити га намештајем, теписима, завесама, клима уређајима, новом опремом за вешерај и набавити опрему за нов кухињски блок. Обезбеђен је и видео надзор, у циљу сигурности објекта и деце која бораве у овој установи. Набавка опреме, клима уређаја, опреме за вешерај и кухињски блок, као и видео надзора је извршена уз помоћ Министарства државне управе и локалне самоуправе које је Општини Рача за наведене ставке обезбедило 6.000.000,00 динара.

Такође, набављена су и нова дидактичка средства, као и опрема и намештај за радне собе и фискултурну салу, тракасте завесе и венецијанери. Ову опрему донирала је Фондација Новак Ђоковић, у партнерској сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, из средстава зајма Светске банке, а у оквиру пројекта Инклузивно предшколско васпитање и образовање, у износу од 6.000.000,00 динара.

Реконструисан и дограђен објекат предшколске установе свечано је отворен 22.12.2021. године, где је посебну част поводом отварања својим доласком учинио
први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја господин Бранко Ружић.

Министар Ружић похвалио је синергију свих укључених страна и рекао да је ово празник за Рачу, као и да је, захваљујући ангажовању свих укључених, сан који је био присутан у претходних неколико година управо постао реалност:

“Чињеница је да ће Предшколска установа имати скоро 300 полазника и да ће већ од понедељка ове просторије бити испуњене смехом, жамором, весељем и радошћу. Рача је једна од општина које су најрепрезентативнији пример како једна мала варош може да буде позиционирана на мапи Србије – привредној, културној, туристичкој и свакој другој,” поручио је министар Бранко Ружић.

Свечаност отварања увеличали су и представници Новак Ђоковић Фондације, национална директорка Маја Кремић.

фотографија преузета са сајт Новак Ђоковић Фондација „https://novakdjokovicfoundation.org/sr/press-center/status-projekata/inkluzivno-predskolsko-obrazovanje-i-vaspitanje-otvoreno-40-radnih-soba-za-1000-dece/

,,Партнерство са Министарством просвете и Светском банком је значајан подухват који је Новак Ђоковић Фондација започела ове године и резултати нашег заједничког деловања су више него видљиви. Симболика адаптирања и опремања ових 9 радних соба у Рачи огледа се и у томе што смо овим дошли до броја од 40 радних соба, односно 1000 уписане деце, што је за ово кратко време заиста феноменалан податак. Радујемо се наредној години када ћемо наставити истим темпом и пружити прилику још већем броју малишана да похађа програме раног развоја, “ навела је Маја Кремић, национална директорка Новак Ђоковић Фондације.

Текст преузет са сајта Новак Ђоковић Фондација

Маријана Николић, вршилац дужности директора предшкослске установе, уручила је захвалнице и поклоне министру Бранку Ружићу, представницима Новак Ђоковић Фондације, Општини Рача, Александру Сенићу, начелнику Школске управи Горану Јоксимовићу, просветној саветници Љиљани Сретеновић и директорки ОШ „Карађорђе“, Весни Вићентијевић, за подршку и успешну сарадњу у пројекту реконструкције и доградње Предшкоске установе „Наша радост“ у Рачи.

Предшколса установа дана 27.12.2021. наставиће да обавља своју делатност на старој адреси Радоја Домановића 10, са својим главним гостима, децом, где ће заједно са њима и родитељима стварати и реализовати нове активности и пројекте.

Колектив ПУ „Наша радост“