ПРАВИЛА ПОНАШАЊА РОДИТЕЉА У УСТАНОВИ ЗА ВРЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ КОРОНА ВИРУСА

Поштовани родитељи,

У складу са препорукама надлежних здравствених институција, и  на основу инструкције Министарства просвете, науке и технолошког развоја дужни сте да се приликом доласка у предшколску установу и одласка  из ње придржавате следећих препорука и смерница:

                        Пријем детета је могућ само уз потврду од стране послодавца која доказује да послове морају да обављају у седишту или другим пословним и организационим јединицама послодавца, са контактом послодавца. У свим другим ситуацијама препоручује се да дете остане код куће и да о њему воде бригу родитељи.

                        Родитељима се препоручује да код куће остану деца са хроничним болестима (респираторним, кардиоваскуларним, малигним болестима, дијабетесом или имунодефицијенцијама), као и деца чији родитељи/други законски заступници или укућани имају једну од наведених болести.

                        Свакодневно, пре доласка у вртић, родитељ, има обавезу да детету и себи измери температуру и да у случају повишене температуре, не доводи дете у предшколску установу и о томе обавести васпитача.

                        Пријем детета у предшколску установу се врши само уз потврду надлежног педијатра да је дете здраво( систематски преглед који се обавља пре уписа у предшколску установу или након дужег одсуствовања детета из предшколске установе), као и да је уредно вакцинисано.

                        Дете долази у пратњи једног родитеља(да би се смањила гужва) и пожељно је да то буде исти родитељ сваког дана. Ако то није могуће, дете доводи родитељ који може.

                        Водећи рачуна о здрављу свог детета као и о сопственом здрављу, родитељ/други законски заступници доприносе успешном спровођењу мера превенције инфекције COVID-19. Није дозвољено да родитељ/други законски заступник детета доводи или одводи дете из установе, нити улази у просторије установе ако он/она или дете има повишену телесну температуру, знаке респираторних инфекција попут кашља и кратког даха или је под ризиком да је могао бити у контакту са особама позитивним на COVID-19.

                        Потребно је да родитељи смање учесталост својих социјалних контаката у свакодневним активностима како би могућност заразе новим корона вирусом била сведена на минимум.

                        Потребно је да родитељи и други законски заступници при довођењу деце или одласку из установе задржавају међусобну удаљеност од 2 метра.

                        Родитељ је у обавези да када улази у предшколску установу, обавезно носи рукавице и маску тако да маска прекрива уста и нос, дезинфикује руке на улазу препаратом на бази 70% алкохола, и пређе преко постављене дезобаријере за обућу,  и да уз минимално задржавање, преда дете васпитачу.

                        Родитељ може довести дете најкасније 15 минута пре доручка, како би се дезинфиковао простор (холови , ходници) и омогућило безбедно допремање хране у васпитне групе.

                        Родитељ, одоносно други законски заступник детета је у обавези да најави поновни повратак детета у колектив најмање два дана раније, ради правовременог планирања и организације рада у установи.

Директор установе

Љубина Јевтић