Надмудримо вирусе

Вируси су мала сићушна бића, невидљива голим оком. Одрасли знају какве проблеме и болести могу изазавати. О вирусима деца често чују из разговора одраслих. Како би деца разумела и усвојила прва сазнања о вирусима најбоље је да уче и памте кроз игру.

Лична хигијена је првo и најважнијe правилo у очувању здравља а посебно прање руку.

Ево неколико идеја:

У тањир сипајте воду, поспите по површини воде мању количину какао праха или млевеног бибера. Добро насапунајте руке а затим ставите кажипрст на средину тањира са водом. Запазићете како се прах удаљава према ивици тањира. Можете заједно са децом купати лутке или прати друге играчке.а

„Вируси беже од сапуна и воде“

Правилна исхрана је важна за раст

и развој детета

Позовите „Витаминка“ из воћа и поврћа да вам кроз исхрану помогне да ојачате тело и останете здрави.

Витаминко је храбри витез који ће својом снагом уплашити вирусе. Од свежег воћа  и поврћа можете правити салате, чорбе , пите или неко друго јело.

Са децом можете правити различите фигурице, воћне салате, а од свежег воћа можете исцедити сок.

Укључите децу у сређивање простора, дворишта или терасе.

Можете садити биљке или цвеће у саксијама на терасама

а да притом деца могу да пуне сакције земљом и заливају цвеће.

Деца имају потребу да се крећу, трче , скачу. У дворишту се можете играти лоптом, направити полигон, прескакати препреке. Ако живите у стану прилагодите вежбе простору. Неке од идеја могу бити: направите јастуче од јастучнице у којој ће наизменично мењати различите текстуре: сунђер, облице, каменчићи, зрневље. Потребно је да дете босим ногама, гази по јастучићу како би ојачало мишиће стопала.

Медицинска сестра Гроздијанка Мирковић