Светски дан здравља обележава се широм света 7. априла сваке године под покровитељством Светске здравствене организације.

У циљу обележавања Светског дана здравља васпитачи и медицинске сестре васпитачи ПУ ,,Наше радост“ су путем Вибер група предложили родитељима активности које могу реализовати.

Неке од тих активности су:

  • КОРПА ЗДРАВЉА – Исеците један папир из свеске на делове величине 2цм×2цм и нацртајте заједно са децом воће и поврће, један папирић – једно воће/поврће. Дајте детету да обоји цртеже. Детету дати цевчицу и показати му како да увуче ваздух и тако “ ухвати“ папир на коме је нацртано воће или поврће и тако га спусти у одговарајућу „корпу“. Класификујте воће и поврће. Разговарајте о здравој храни, о омиљеном воћу и поврћу.
  • Правимо воћну салату. Дегустирамо воће.
  • ИГРЕ ЛОПТОМ – јутарња гимнастика са лоптом. Певамо и радимо вежбе уз песму ,,Лопта горе, лопта доле“.
  • ФАНТАСТИЧНИ ЛАВИРИНТ – У ЗДРАВОМ ТЕЛУ ЗДРАВ ДУХ –
    Кредом (уколико сте напољу) или изолир траком (уколико сте унутра) обелезите путању којом дете треба да се креће. Нацртајте и разне облике као сто су троугао, квадрат, кругови, и кружне линије. Дете, дакле треба да се креће кроз лавиринт разним врстама корака: трцање, скакање, ходање на врховима прстију, поскакивање и пузање. Када дете дође до неког облика може у њему нешто да отплеше, пре него сто настави да се креће кроз лавиринт
  • СРЕДСТВА ЗА ХИГИЈЕНУ – ЧИСТОЋА ЈЕ ПОЛА ЗДРАВЉА – Постоје многа средства за одржавање хигијене. Деци су углавном позната средства која користе за одржавање личне хигијене.
    Средства која се користе за кућну хигијену су деци позната, али њих употребљавају одрасле особе.

ЗАДАТАК:

Узмите две посуде (пластичне корпице и кутије). Означите једну посуду плавом бојом, а другу црвеном бојом (маркер, колаж или посуда може бити те боје);

У плаву посуду ставите средства коју деца смеју да користе;

У црвену посуду ставите средства која се користе за хигијену и користе их одрасле особе, а деца не.

ЗАДАТАК:

Ставите на сто обе посуде са средствима;

Објасните деци и питајте их да ли су им позната средства и за шта она служе (почните од оних коју су им познатија и која користе);

Јако је важно да деци објасните која средства се користе за хигијену простора, али да та средства могу да буду опасна и да их деца не узимају и не додирују.

ЗАДАТАК :

На папиру деца нека нацртају по три средства која могу да користе и нека их уоквире плавом бојом;

Три средства која не би требало да користе нека уоквире црвеном бојом;

На крају задатка деца нека оперу руке течним сапуном и обришу убрусом.

  • БУБИЦЕ НА РУКАМА (фотографије)